Donderdag 9 september Bergen
Vanmorgen wakker geworden met hoofdpijn, toch een teken dat ik gisteren teveel gedaan heb. Aan de drank kan het in ieder geval niet liggen . Dan eerst maar een rustig ontbijtje in ons appartement. Helaas zonder koffie, maar wel met een eitje en glaasje jus. We wilden vandaag wat gaan wandelen, dus wandelschoenen aan, rugzak ingepakt en weer op stap.
Allereerst op zoek naar een terrasje om koffie te drinken. Bergen heeft meer dan 200 regendagen per jaar maar wij hebben heel veel geluk gehad. Zowel gistermiddag als vandaag zien we de zon volop en is de hemel blauw. Dus we kunnen ook lekker buiten op een terras zitten.
Daarna lopen we door naar Bergenhus, een oude vesting die uit vier delen bestaat.
Vroeger diende deze vesting als koninklijk hof. Sinds 2006 heeft de status van rijksmonument. De Rosenkrantztårnet is gesloten voor restauratie. Maar we kunnen de Håkonshallen wel bezoeken. Deze hal is gebouwd door koning Håkon Håkonsson tussen 1247 en 1261. Tussen 1880 en 1895 werd de hal gerestaureerd en tussen 1910 en 1916 verder gedecoreerd. In april 1944 bombardeerde de Duitsers de haven van Bergen, de hal is toen ernstig beschadigd door brand. In de grote hal, die 33 meter lang, 13 meter breed en 17 meter hoog is, vind je nog de koningstafel.
Vlak achter de Håkonshallen heeft in vroegere tijden de Kristkirken gestaan, deze werd gebouwd tussen 1070 en 1170. Twee koninginnen en vijf Noorse koningen zijn hier gekroond. Rond 1530 is de kerk neergehaald. Op de plek waar de kerk heeft gestaan, geeft een heg de muren van kerk weer. Op de plek van het voormalig koor staat een beeld ter gedachtenis aan de heilige Sunniva. Het vierde deel van Bergenhus is Sverreborg, dat ligt echter een stuk verder weg dus dat hebben we niet bezocht.
Daarna zijn we naar de Fløibanen gelopen, de enige kabelspoorbaan in Scandinavië.
In 1914 werd er begonnen met de bouw van de Fløibanen, in 1918 kon hij in gebruik worden genomen. Hij is 850 meter lang en overbrugt een hoogteverschil van 300 meter.
De berg Fløyen is ongeveer 320 meter hoog en is nadrukkelijk aanwezig in de stad Bergen. Dit omdat de berg direct ten noorden van de stad staat. Boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over zee, de fjord Byfjorden en de stad Bergen Dan zie je ook pas hoe groot die stad eigenlijk is. Wij hebben alleen maar het centrum bezocht. Na heel veel foto's genomen te hebben, begon onze wandeling.
Maar eerst hebben we een sandwich gehaald bij het fløyen café, die konden we onderweg opeten. We liepen richting het Skomakerdiket, een klein meer op 15 minuten lopen vanaf de kabelbaan. Het is een klein meer met allerlei leuke plekken om te picknicken. Toen wij eraan kwamen was er een hele groep kinderen aan het kajakken, dat bracht wat leven op het rustige meer.
Daarna begonnen we aan de afdaling naar het centrum van Bergen, een wandeling van 2,5 km door het bos. Maar eerst ging ik nog even kijken in het trollenbos, hier stonden wat houtsnijwerken in de vorm van trollen.
Walter geloofde het wel, hij houdt niet zo van trollen. Het was een makkelijke wandeling over een grindpad met steeds weer die prachtige vergezichten en heel veel haarspeldbochten. We zagen ook de veerboot vanuit Hirtshals aankomen, dezelfde als die wij genomen hadden. Het was zalig weer om te lopen, al merk je wel dat er veel vocht in de lucht zit.
Aangekomen in het centrum van Bergen vonden we dat we wel een lekker wijntje verdiend hadden. Dus een leuk terras gezocht en genoten van de wijn, de mensen en de zon. En toen opeens regendruppels, de inwoners van Bergen reageren daar bijna niet op. Wij konden lekker onder de parasol blijven zitten, met de temperatuur was niets mis. Daarna terug naar ons appartement zodat ik even mijn rust kon nemen. Dat heb ik toch nog steeds wel nodig. Rond half zeven weer teruggelopen naar het centrum waar we heerlijk vis en krab hebben gegeten.
Na nog wat laatste foto's gemaakt te hebben, zijn we nu weer terug in ons appartement. Morgen verlaten we Bergen, het wordt hier de komende dagen ook heel regenachtig dus tijd om te vertrekken.
Woensdag 8 september Bergen
Vanmorgen weer op tijd wakker. Eerst een bericht sturen naar Anouk, zij is vandaag jarig. Daarna douchen terwijl Walter zorgt voor een ontbijtje. Dat is wel een voordeel van een appartement, we hebben een volledig ingerichte keuken.
Hoewel het droog was, hing er wel veel laaghangende bewolking. Maar volgens de weerapp zou het later vandaag beter worden.
We besloten de dag te beginnen bij Troldhaugen, ongeveer 30 minuten rijden. Hier vind je het vroegere huis van de componist Edvard Grieg en zijn vrouw Nina. Het ligt in de prachtige wijk Paradis-Bergen. Ontzettend mooie, vrijstaande huizen met steeds weer uitzicht op zee. Grieg is geboren in Bergen op 15 juni 1843, hij kwam uit een welgesteld gezin. Na het conservatorium heeft hij heel Europa doorgereisd waarbij Bergen steeds zijn thuisbasis is gebleven. Bij Troldhaugen vind je de villa waar hij woonde, de blokhut waar hij zijn symfonieën schreef, een concertzaal en een expositieruimte.
Hoewel Walter eerst zei dat hij nooit van Grieg had gehoord, kenden we allebei het muziekstuk Morning Mood dat van zijn hand is. Grieg en zijn vrouw hebben 1 dochter gekregen die helaas na 1 jaar is overleden. De urn van Edvard en Nina liggen ook op het landgoed begraven. Omdat het naseizoen is, was het erg rustig, we hadden dan ook alle tijd om op ons gemak rond te kijken. Er liep ook een schoolklas rond van kindertjes van 5-6 jaar oud, die worden al vroeg cultureel onderlegd :)
Na een kop koffie gedronken te hebben, wilden we naar de kabelbaan bij Mount Ulriken gaan. De stad Bergen heeft haar naam te danken aan de zeven bergen die vanuit het centrum zichtbaar zijn, Mount Ulriken is er daar een van. Maar helaas, toen we daar aankwamen was de kabelbaan gesloten ivm renovatie. Toen maar teruggereden naar ons appartement waar we een lunch hebben gegeten.
Daarna zijn we Bergen ingegaan. Gelukkig ligt alles op loopafstand, dat is toch wel heel prettig. Allereerst liepen we naar Byparken, een park middenin Bergen met daarin, daar is hij weer, een beeld van Edvard Grieg. Hoewel klein, was het een heel lieflijk park vol met bloemen. En een prachtig prieel.
Daarna doorgelopen naar de haven waar we Bryggen wilden bezoeken. Bryggen (de kade) is een reeks Hanze-handelshuizen die sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.
De meest opvallende panden staan aan de handelskade, maar er is een heel netwerk van smalle straatjes achter. De hoge, smalle houten huizen leunen tegen elkaar aan. In veel pandjes zijn pottenbakkers, kunstenaars en juweliers gevestigd.Om brand te voorkomen mocht er in de middeleeuwen geen vuur gestookt worden in de panden. Niet om te koken, maar ook niet om te verwarmen. Toch was het niet te voorkomen dat de panden meerdere malen vrijwel geheel plat zijn gebrand. In 1702 werd de hele stad in de as gelegd. Nadat de stad werd herbouwd op de fundamenten die er sinds de 11e eeuw lagen, is het grondplan van Bryggen ongewijzigd gebleven tot op de dag van vandaag. Daarmee is het een van de bekendste stadsgebieden uit de middeleeuwen in Noorwegen.
De geschiedenis van Bryggen is terug te voeren tot rond 1070, kort na de Vikingtijd. Door de gquemakkelijk verdedigbare positie lag de werf binnen het bereik van schepen die zowel vanuit het noorden, IJsland als het vasteland van Europa kwamen. 300 jaar later vestigde de Hanze er hun kantoor, dat had honderden jaren een enorme invloed op de stad. Bergen is nooit een officiële Hanzestad geweest maar de Duitsers hebben er honderden jaren gezeten.
Na Bryggen zijn we doorgelopen naar Bergenhus, een oude vesting bestaande uit vier verschillende delen bij de haven. Het grootste deel dateert ook uit de middeleeuwen. Bergenhus heeft sinds 2006 de status als rijksmonument. Helaas ging het museum net dicht toen wij aankwamen, we willen morgen kijken of we het dan kunnen bezoeken.
Ondertussen was het weer steeds beter geworden, de blauwe lucht kwam steeds meer door de wolken heen. We hadden ook wel trek in een drankje dus zijn we lekker een wijntje gaan drinken. Het valt op dat ze hier heel veel Italiaanse wijnen op de kaart hebben staan. Niet dat wij daar moeite mee hebben. Na ons drankje toch maar even teruggegaan naar het appartement om wat uit te rusten, we lopen tenslotte heel wat af op een dag.
Rond de avond weer teruggelopen voor het eten. Meerdere winkels zijn open tot 22 uur, dus het was nog gezellig druk op straat. Dus zijn we na het eten nog maar weer een rondje langs de haven gelopen, het was ook zo lekker buiten qua temperatuur. En natuurlijk ook weer foto's gemaakt, in de avond ziet alles er toch weer heel anders uit.
Nu zijn we weer thuis, nog even wat TV kijken en natuurlijk mijn verslag schrijven.
We overnachten weer bij Barfot Apartments.
Dinsdag 7 september Stavanger - Bergen
Vanmorgen werden we wakker met regen. Wat hebben we de afgelopen dagen geboft met het weer! Zoals het vandaag is met die laag hangende bewolking hadden we niet naar de Preikestolen kunnen gaan.
Maar we gaan Stavanger verlaten en rijden richting Bergen. Een tocht van ongeveer 5 uur met lange tunnels (in 1 tunnel was er zelfs een rotonde!), 2 overtochten met veerboten en prachtige natuur. Helaas was het de hele dag zwaarbewolkt en regenachtig, dus het zicht was niet zo heel goed.
Na ongeveer 2 uur rijden stoppen we even in het plaatsje Haugesund. Hier hebben we even door de winkelstraat geslenterd en koffie gedronken. Je hebt in Noorwegen echt prachtige winkels, mooie kleding maar ook mooie designwinkels. Haugesund ligt in de regio die vroeger de thuisbasis van de Vikingkoningen was. Het was een land waar de stamhoofden eeuwenlang heersten. Een van hen was Harald Veelhaar, hij heeft Noorwegen verenigd tot een koninkrijk. Net iets buiten Haugesund ligt het nationaal monument Haraldshaugen, wat is gebouwd op wat vermoedelijk de begraafplaats van Harald Veelhaar is.
Na deze stop onze weg vervolgt richting Bergen. Het was echt een prachtige tocht, heel rustig op de wegen. Hoe dichter we bij Bergen kwamen, hoe drukker het werd. Bergen is de tweede stad van Noorwegen, omgeven door zeven bergen en fjorden. Van oudsher is Bergen door haar gunstige ligging een van de belangrijkste havensteden van Noorwegen. Bergen heeft een groot nadeel en dat is het weer. Het klimaat is mild maar erg nat, het is de stad met de meeste regendagen van Noorwegen. We hebben vanmiddag onze paraplu dan ook moeten gebruiken.
Rond vier uur kwamen we aan in ons appartement, dit ligt op loopafstand van het oude centrum. Het is een leuk appartementje, fijn om ook gewoon op een bank te kunnen zitten in plaats van de hele tijd op een bed in een hotelkamer. Rond half zes werd het wat droog, we zijn toen naar de haven gelopen waar je de gekleurde handelshuizen aan de kade vindt. Dit is een heel bekend deel van Bergen en dus ook het meest toeristische. In de haven zagen we ook al een groot cruiseschip liggen, dat zal in de zomer nog wel veel erger zijn.
Daarna zalig gegeten bij een authentiek Italiaans restaurant, we kunnen het toch niet laten. Nu weer terug in het appartement, alvast bedenken wat we morgen gaan doen. Dat zal vooral afhangen van het weer, al wordt het volgens Walter morgen redelijk droog. We gaan het zien.
We overnachten bij Barfot Apartments.
Maandag 6 september - Preikestolen
Wat een wondermooie dag vandaag!!
Gisteren hebben we de Preikestolen vanaf het water gezien, vandaag wilden we ernaartoe gaan lopen. Het is een wandeling van 4 km met een hoogteverschil van meer dan 400 meter, dat is toch heel wat voor ons ongetrainde wandelaars. Het is een van de meest bekende wandelroutes in Noorwegen, jaarlijks bezoeken meer dan 150.00 mensen de Preikestolen. Gelukkig zitten wij niet in het hoog seizoen en was het dus redelijk rustig.
Preikestolen betekent "De Preekstoel". De steile klif torent 600 meter boven de omgeving uit. In vroegere tijden heette het plateau Hyvlatonnå, letterlijk de afgesleten tand. Het plateau van 25 bij 25 meter is waarschijnlijk tienduizend jaar geleden ontstaan door scheuring na vorst. Een bankier uit Stavanger voer hier regelmatig langs en wilde de eerste zijn die het rotsplateau beklom. In 1896 lukte hem dat. In de jaren die volgden, maakten meer en meer mensen de tocht en in 1921 werden er routebordjes geplaatst. Door de toenemende populariteit van de Preikestolen en de toename van het toerisme in de jaren '80 heeft het pad, en ook het rotsplateau zelf, veel te lijden gehad. Daarom is er in 2013 een stel Nepalese sherpa's ingehuurd om het moeilijkste deel van het pad te verbeteren.
We wilden op tijd met de wandeling beginnen, dus de wekker stond op tijd. Eerst lekker ontbijten in het hotel, een lunchpakket klaarmaken en daarna met de auto op pad. Het was ongeveer 45 minuten rijden naar de parkeerplaats bij de Preikestolen. Helaas ging een groot deel van de tocht door een tunnel van 14 km. In de tunnel is halverwege een soort ruimte gemaakt met mooie verlichting. Op de heenreis was deze wit, maar op de terugreis blauw, dat was erg mooi om te zien.
Er was nog volop ruimte op de parkeerplaats, wel veel buitenlandse auto's. Nog even plassen en daarna op weg. Het eerste stuk begint gelijk met een pittige klim door het dennenbos. Daarna kom je op het eerste plateau vanwaar je in de verte de skyline van Stavanger kan zien. Het was gelukkig mooi wandelweer. Niet te warm, licht bewolkt en gelukkig droog en geen mist.
Verder gaat de wandeling, over grote rotsblokken met af en toe flink klimmen. Ik was dan ook blij dat ik mijn wandelstokken bij me had. Het pad is makkelijk te vinden, het staat ook goed aangegeven. Hoe verder we klimmen, hoe mooier het wordt. In de verte zien we de Lysefjord al liggen. We lopen over wat vlakkere stukken met meerdere kleine meertjes. En langzaamaan komen we hoger en hoger.
En dan eindelijk, na ongeveer 2.15 uur lopen, komen we bij onze eindbestemming: de Preikestolen. De laatste meters klimmen zijn ontzettend gaaf omdat je heel goed ziet dat de kliffen van het granieten plateau loodrecht uit de fjord oprijzen. We hebben dan ook heel wat foto's genomen.
Boven hebben we lekker een half uur aan de rand van het plateau gezeten om onze lunch op te eten. Een mooiere picknickplek kan je jezelf niet voorstellen. Het was ontzettend genieten van het prachtige uitzicht over de fjord.
De kans dat Preikestolen de komende duizend jaar instort is minimaal. Het gewicht van honderden toeristen op de rots vormt absoluut geen risico, vergelijk het met een veertje op de rug van een olifant.
Uiteindelijk zijn we weer teruggegaan, een flinke afdaling. En dat viel eigenlijk behoorlijk tegen. Vooral mijn knieën hebben het zwaar te verduren gehad. Maar we hebben het gedaan en daar ben ik eigenlijk best trots op!
Terug in het hotel zijn we wel even lekker gaan rusten, Walter deed gezellig met mij mee. We waren dan ook best moe, vooral in de benen.
's Avonds heel lekker gaan eten bij Fisketorget, een visrestaurant aan de haven. Dat is echt een aanrader, Niet alleen bij ons, maar ook bij de Noren, de zaak zat helemaal vol en dat op een maandagavond. Gelukkig spreken ze hier allemaal Engels want Noors is niet echt ons ding. En het is ook niet te merken dat Noorwegen een ontmoedigingsbeleid heeft wat betreft alcohol. We zien vele flessen wijn voorbij komen.
Nu liggen we nog wat TV te kijken en het reisverslag te schrijven. Morgen verlaten we Stavanger, dan gaan we naar Bergen. Nu nog een laatste nacht bij Hotel Comfort Square.
Zondag 5 september Lysefjord
- Vandaag onze eerste kennismaking gehad met datgene waar Noorwegen zo bekend door is, de fjorden. Deze vind je langs de hele westkust van het land.
Zo'n 450 miljoen jaar geleden was de huidige westkust van Noorwegen onderdeel van een enorm bergmassief met pieken hoger dan de Mount Everest. Twee ijstijden zorgden voor een enorme erosie waardoor er uiteindelijk valleien ontstonden die omgeven werden door hoge kliffen. De stijging van de zeespiegel zorgde ervoor dat deze valleien onder water liepen en zo zijn de fjorden ontstaan.
Wij hebben vandaag een RIB safari gedaan door de Lysefjord. De Lysefjord is 42 km lang met fascinerende rotsen, gevormd in de ijstijd toen gletsjers het land nog bedekten. Deze fjord onderscheidt zich van de andere fjorden door de ruige natuur. De bergen steken hoog boven grote delen van de Lysefjord uit, soms wel meer dan 500 meter hoog. Op sommige stukken is het water net zo diep als de rotsen hoog zijn. De fjord is genoemd naar de kleur van het graniet in deze omgeving, dat is licht van kleur. In het Oud-Noors betekent Lýsir licht. Het water in de fjord vormt een compleet eigen ecosysteem: door de smalle vorm van de fjord kan het wel 10 jaar duren voordat het water onderin is vervangen door zuurstofrijk water.
Om kwart voor twaalf moesten we ons melden in de haven waar de schipper van de RIB safari ons zou opwachten. Er kunnen twaalf mensen op deze boten dus je bent maar met een kleine groep. We kregen een floating suit en zwemvest aan, dat zag er echt charmant uit.
We kregen nog een korte uitleg wat we moesten doen als we door de golven zouden varen. Je zit namelijk op een smal, hard stoeltje en kan klappen op je rug krijgen als de boot op het water klapt. Je moest je benen dus gebruiken om stabiel te blijven zitten en de klappen op te vangen, vergelijk het met paardrijden.
Daarna mochten we de boot op en voeren we de haven uit. In het begin nog met een rustig tempo. Pas als we de tweede haven voorbij zijn, wordt het tempo opgevoerd naar 35 knopen, dit is ongeveer 64 km/uur. Wat een leuke ervaring! We varen eerst langs drie kleine eilandjes, Kalvøy, Lindøy en Hellesøy. Deze 3 eilandjes vormen een "wijk" van de Stavanger, er wonen ongeveer 26 mensen. De eilandjes liggen ongeveer 4 km ten oosten van Stavanger, aan de monding van de Gandsfjorden en Høgsfjorden.
Een stuk verder gaan we linksaf onder de Lysefjordbrua (brug) de Lysefjord in. Het is rustig op het water, er zijn weinig andere boten onderweg. Het weer is gelukkig best goed. Weinig wind, geen mist en licht bewolkt. Af en toe komt zelfs de zon door en dat is prachtig om te zien op de granieten kliffen.
Onze eerste stop is bij de grot Fantahålå. Volgens de legende gebruikte een stel landlopers deze grot ooit om hun belagers af te schudden, die hun nooit betaalde belasting kwamen innen. Ze verstopten zich in de grot en bestookten hun achtervolgers met stenen en alles wat ze konden vinden. Het werkte, uiteindelijk werden ze met rust gelaten.
Daarna voeren we verder naar de Preikestolen, een bekende rotsformatie waar we morgen naartoe willen lopen. Het is een vierkant stuk rots ongeveer 500 meter boven het water (in groene cirkel). Als we goed keken, zagen we soms inderdaad mensen langs de rand lopen.
We varen nog wat verder naar de waterval Hengjandefossen. Helaas stroomt er in september niet al te veel water langs een waterval, daarvoor zouden we eigenlijk in het voorjaar moeten gaan. Maar hij was toch wel mooi om te zien.
Nadat we deze waterval gezien en gefotografeerd hadden, zijn we weer terug gevaren naar Stavanger. Wel via een andere kant van de eilanden als op de heenreis. De schipper hoopte nog adelaars te zien maar helaas zaten ze niet op hun nest.Rond twee uur waren we weer terug, een hele leuke ervaring rijker. Ik ben echt blij dat we dit gedaan hebben, veel leuker dan met zo'n grote veerboot of cruiseboot. Na een broodje gegeten te hebben in de haven zijn we teruggegaan naar onze hotelkamer. Walter wilde graag naar de formule 1 kijken en ik moest natuurlijk mijn half uurtje rust nemen. Door de vele indrukken heb ik dat ook echt nog wel nodig merk ik.
Vanavond pizza gaan eten, vergeleken met gisteravond was het rustig in het centrum. Nu weer op de hotelkamer, tijd voor het verslag en de foto's. Nog wat sky news kijken en dan is de dag weer voorbij. Morgen wacht ons vast weer een mooie dag.
We overnachten bij Hotel Comfort Square.
Zaterdag 4 september Stavanger
Vanmorgen opnieuw vroeg uit bed. Om half zes werden we via de intercom gewekt, we moesten onze hut om zes uur verlaten. Gelukkig hadden we eigenlijk best goed geslapen dus dat viel mee. Even een snelle douche, aankleden, spullen inpakken en naar de lounge van de boot gegaan. Daar konden we een kop koffie kopen. Het was nog donker buiten, we konden dan ook niets zien van de kust. Om kwart over zes mochten we naar het benedendek waar onze auto stond. Als snel reden we de boot af, we waren in Noorwegen. Omdat Noorwegen geen EU land is, moesten we langs de douane. Er werd gevraagd naar de reden van ons bezoek, of we iets aan te geven hebben. Gelukkig waren de zes flessen wijn die we bij ons hadden geen probleem :)
Nog een stukje verder rijden om weer in rijden te worden opgesteld. Nu weer een controle van de corona app door de politie. Maar bij ons was alles in orde zodat we het haventerrein konden verlaten. Over een doodstille snelweg reden we naar Stavanger. Wel even wennen voor Walter, Noren houden zich erg aan de verkeers- en snelheidsregels, er hangen ook veel camera's langs de weg. Na ongeveer 20 minuten rijden kwamen we aan bij ons hotel, midden in Stavanger. Onder het hotel was gelukkig een grote parkeergarage. We konden pas om drie uur inchecken, dus we hadden de tijd om Stavanger te ontdekken.
Het hotel is op loopafstand van het centrum, dus fototoestel en rugzak gepakt en daar gingen we. Allereerst richting Bryparken bij het Breiavatnet, een klein meer middenin Stavanger. Het was nog ontzettend rustig op straat, bijna geen auto's en een enkele wandelaar. Het was dan ook nog erg vroeg, rond kwart over zeven.
Ik had verwacht dat we in de haven wel een koffiezaakje zouden vinden om wat te ontbijten maar dat viel tegen. Alles in de stad gaat niet voor tien uur open. Dus zijn we maar wat gaan slenteren door de straten en langs de haven. Rond half tien vonden we een koffiezaakje dat openging zodat we eindelijk iets konden eten.
Daarna zijn we naar Gamle Stavanger gelopen, het oude centrum van de stad. Je vindt hier bijna tweehonderd 18-eeuwse witte, houten huizen met kleurrijke bloembakken en straten met kinderkopjes. De huisjes worden nog steeds bewoond en veel tuinen zijn prachtig bijgehouden. Heel leuk om hier even doorheen te slenteren.
Vanaf Gamle Stavanger zijn we weer richting haven gelopen waar we mooi uitzicht hadden op de historische werfwoningen van Stavanger (Sjøhusrekken). In deze woningen zitten nu allemaal barretjes en restaurants.
Langs de winkels naar Øvre Holmegate gelopen. De locals noemen dit straatje Fargegate, dat betekent kleurenstraat. Vroeger was dit een rustige en saaie straat. Kapper Tom Kjørsvik wilde wat leven in de straat brengen door de huizen te laten beschilderen. Hij liet de kunstenaar Craig Flannagen een kleurenschema opstellen wat resulteerde in een kleurrijke en vrolijke straat vol café's, winkels en restaurants.
Het was ondertussen tijd geworden voor de lunch, we vonden een leuk terras aan de haven. We zaten zalig in de zon met een kipsalade en een glas wijn. Genieten van de mensen die voorbij lopen en de drukte van boten in de haven. Dat voelt toch echt als vakantie. Het liep tegen drie uur zodat we teruggelopen zijn om in te checken in ons hotel. Even tijd voor mijn half uurtje rusten, daar was ik wel aan toe.
Rond zes uur weer teruggelopen naar de haven waar we een restaurantje hadden gereserveerd. We hebben lekker gegeten bij NB Sørensen. Langoustines vooraf en daarna een black angus burger. Zoals te verwachten, is de prijs van het eten aan de hoge kant. Maar ook die van de wijn, 14 euro voor een glas rood. Dronken zullen we hier niet worden. Maar we hebben wel lekker gegeten. Nu terug in het hotel, reisverslag schrijven en de foto's bekijken. Het is een lange dag geweest, dus languit op bed is ook wel even fijn.
We overnachten bij Hotel Comfort Square.
Vrijdag 3 september Bavel - Hirtshals
De wekker gaat vroeg vanmorgen, kwart voor vijf. Nog even snel douchen, ontbijten, de kat eten geven en de laatste toiletspullen in de auto leggen en we zijn klaar voor vertrek. Rond half zes vertrekken we richting Denemarken.
De reis verloopt heel vlot. Zeker in Duitsland is het erg rustig onderweg. Normaal staan er flinke files bij Hamburg, wij rijden daar rond 10 uur al rustig voorbij. Het is niet echt een mooi gedeelte van Hamburg waar we langs rijden, het havengedeelte vol met containers en grote kranen. Er zijn zoals altijd wel regelmatig wegopbrekingen in Duitsland, maar dat levert gelukkig geen vertraging op. Het weer zit gelukkig ook mee, droog en licht bewolkt.
Rond het middaguur rijden we Denemarken binnen. Ik dacht altijd dat Denemarken heel vlak was met weidse uitzichten, Maar het is eigenlijk licht heuvelachtig met bossen. Weinig steden of dorpjes waar je langsrijdt, dat dan weer wel. Even lunchen langs de snelweg, een heel lekker broodje met kip. Ik denk, ze spreken vast wel Duits maar ook dat klopte niet. Wel heel goed Engels. In Denemarken hadden we wel een paar stukjes met wat langzaam rijdend verkeer, maar eigenlijk ging de reis heel vlot. Rond vier uur kwamen we aan in Hirtshals, onze eindbestemming voor vandaag.
We zijn even door het plaatsje geslenterd, dit was maar klein. Een paar winkeltjes en terrasjes, meer was het niet. Maar het was prachtig weer dus hebben we lekker buiten op een terras gezeten. Nog maar even een wijntje drinken, zal in Denemarken wel goedkoper zijn dan in Noorwegen. Ook besloten we in Hirtshals wat te eten, anders zouden we dat na acht uur op de boot moeten doen. Meestal is die kwaliteit veel minder. En dat was ook zo, we hebben een hele lekkere Fish & Chips op.
Uiterlijk half zeven moesten we inchecken bij de boot. Dit ging vlot, wel even de Corona app laten controleren, maar verder reden we zo de kade op. Er stonden wel 50 rijen met auto's en vrachtwagens. En toen begon het lange wachten ...
De boot was er nog niet, deze kwam pas om half acht aanvaren. En toen moesten alle mensen nog van boord, een enorme stoet auto's en vrachtwagens, je weet niet wat je ziet. En eindelijk rond kwart voor acht mochten wij de boot op. Eerst de passagiers die naar Bergen zouden varen, daarna passagiers zoals wij die naar Stavanger gingen. Snel de bagage in de hut leggen en naar buiten om foto's te nemen van het weg varen.
De boot is enorm, er zijn 2 buffetrestaurants, een sportbar, een chique restaurant, een Starbucks en een bar. We zijn nog maar even een wijntje gaan drinken in de bar.
Maar rond tien uur waren we toch wel moe geworden, het was een lange dag geweest. En morgenvroeg moeten we ook weer om zes uur de hut uit zijn, dus we gaan lekker naar bed. We hebben een nette binnenhut met twee losse bedden en kleine badkamer met toilet.Morgenochtend arriveren we in Noorwegen en kan de reis beginnen.Zoals gewoonlijk komen de foto's later, Walter moet deze eerst nog op de laptop zetten. @Walter: en deze staan er nu ook op.
Planning van onze reis
Hoewel reizen in 2021 nog steeds onzeker is dankzij Covid, gaan we er toch vanuit dat onze geplande reis naar Noorwegen door kan gaan. We zijn allebei volledig gevaccineerd, dit is een eis om Noorwegen binnen te komen. Laten we hopen dat het echt kan doorgaan, zou een teleurstelling zijn als we weer een reis moeten annuleren.
Vrijdag 3 september rijden we naar Hirsthals in Denemarken waar we 's avonds de boot nemen naar Stavanger in Noorwegen. We komen daar de volgende ochtend aan. We gaan in onze eigen auto een rondreis maken door het zuiden van Noorwegen. De route is als volgt: Stavanger - Bergen - Flåm - Stryn - Geiranger - Ålesund - Kristiansund - Trondheim - Lilllehammer - Oslo. Op zaterdag 25 september varen we vanaf Oslo naar Frederikshaven in Denemarken waarna we weer naar huis rijden.
Overtochten zijn geboekt, evenals alle hotels. Deze laatsten zijn allemaal geboekt via Booking.com met de optie kosteloos annuleren, dus daarmee lopen we geen risico. Zoals altijd heb ik weer vele avonden besteed aan het uitzoeken van een leuk reisprogramma. Voor mij is dat een heel groot deel van de voorpret van een rondreis.